Richting Cambodja.
Door: Vin en Fre
20 Maart 2006 | Vietnam, Hanoi
Momenteel zijn we in Chau Doc een klein stadje (100000 inw) bij de grens met Cambodja.
We zijn hier niet geheel vrijwillig, maar dit geeft ons mooi de tijd om jullie weer even op de hoogte te brengen.
We zijn hier gisteravond aangekomen na een lange dag in de Mekong Delta. We hadden in Saigon een excursie geboekt, zodat we via de Mekong Delta naar Chau Doc konden en vandaar
uit de boot naar Phnom Phen ( Hoofdstad Cambodja)konden nemen. Dit was geheel geregeld en volgens het vrouwtje van het reisbureau geen probleem. Ook niet als we twee (inmiddels gigantische rugzakken) meezouden nemen! Ons vertrouwen in de Vietnamezen was de laatse week al tot dieptepunt gedaald, dus we rekende eigenlijk al op problemen of op zijn minst stevige vertragingen. Dat ons in vertrouwen in de Vietnamezen erg klein is komt doordat we alleen maar Vietnamezen spreken die in de toeristen industrie werken en bijna zonder uitzondering eerste klas hufters zijn! Iedereen die je aanspreekt begint uiterst vriendelijk en alles is mogelijk en geen probleem. Dit is het moment dat ze geld ruiken en ze je prachtige verhalen vertellen over wat allemaal mogelijk is en hoe aardige ze Nederlanders vinden etc... Als je verder geen prijzen vergelijkt niet afdingt en geen probleem hebt met loze beloftes of kant en klare leugens dan heb je aan de Vietnameze een prima volk. Maar ( een daar kwamen wij in Hanoi al achter) als je wilt dat mensen doen wat ze beloven en niet met een stalen gezicht tegen je liegen.Dan is de vriendelijkheid ineens ver te zoeken en weten ze van niks, of is het niet hun fout maar die van de compagnie, of spreken ze ineens geen engels meer, of gooien ze de telefoon erop. Tot nu toe is het elke keer nog zo geweest dat je ongeveer 100 kilometer verderop erachter komt hoe ongelofelijk je genaaid bent. En is er behalve wat afreageren op elkaar en andere Vietnamezen, die je toevallig aanspreken met dezelfde leugens, weinig meer aan te doen. Maar gisterochtend begon de ellende gelukkig al in het bijzijn van degene die ons van alles beloofd had. Er kwam (een half uur later als afgesproken,maar dat went ) een Mercedes Sprinter (klein busje) opdagen voor 15 mensen waarvan 4 mensen met rugzakken als de onze. De chauffeur zuchtte al toen hij aankwam rijden en ons op de stoep zag staan. Nadat we onze touropperator hadden duidelijk gemaakt dat wij absoluut niet van plan waren de komende 12 uur met onze tas te gaan slepen, laat staan op schoot te gaan zitten en na een hoop geprop en gegooi met de tassen (erg zuinig op hun eigen spulletje, maar met tassen van een ander mag je rustig gooien smijten overheen lopen of gewoon uit het raam van de bus laten vallen bij het uitladen), gingen we dan toch op weg met een minimum aan beenruimte een een staande gids!
De tour zelf zal ik jullie besparen maar was een polonaise van toeristen langs souvenier shops etc. Uiteindelijk na 4 keer in, uit en overstappen tussen bussen zaten we in de goeie bus richting Chau Doc (ongeveer 2 uur later dan gepland). Deze buschauffeur had door dat hij wat aan de late kant was en reed vervolgens als een suicidaal richting Chau Doc.(prima als je in reincarnatie geloofd , maar ik doe dat dus niet!)
Na 28 heeeel erg bijna ongelukken en 4 echte ongelukken van andere suicidale weggebruikers, die ons gelukkig buiten beschouwing lieten. Zijn we levend in Chau Doc aangekomen. Waar we een prima hotel kamer kregen en om 7 uur paraat stonden om opgehaald te worden voor de boot. Helaas liep dat anders en zitten we dus nu nog in Chau Doc met de belofte dat er morgen WEL plek is op de boot (beetje raar als je hebt gereserveerd voor vandaag maar toch). Na wat boze telefoontjes naar ons favourite reisbureau in Saigon ( NV Tours, mochten jullie ooit deze kant op komen loop er eens binnen laat ze je van alles vertellen en lach ze daarna recht in hun gezicht uit en zeg dat je er geen woord van geloofd en loop vrolijk naar een ander reisbureau.)
blijven we hier dus nog een nacht op hun kosten.( We willen ook best terug naar Saigon en er even onder 4 ogen over praten als u dat liever heeft! Maar het lijkt mij voor u beter om ervoor te zorgen dat we morgen middag in Phnom Phen zijn.)
Gelukkig is het hier mooi weer (ongeveer 35 Graden) en is het volgens de Lonely Planet wel een leuk stadje. Dus we genieten er dan maar van.
Saigon was niet erg bijzonder, maar we hebben er ons dan ook niet echt in verdiept, We hebben lekker rond gewandeld ( ongeveer 8 keer gedouched) en Frederique haar verjaardag gevierd ( Heerlijk uit eten. Nog bedankt Hans & Monique ).
We kijken erg uit naar Cambodja en de Cambodjanen.
Ik ben mijn frustratie weer een beetje kwijt na het schrijven van dit berichtje (Bedankt).
Vietnam is echt een prachtig land en een aanrader om heen te gaan. Alleen de mensen (in de toeristen industrie) zorgen ervoor dat je continue overal op moet letten en alles na moet kijken wil je niet een keer zoveel geld achterlaten als noodzakelijk en dat is erg vermoeiend en verpest een beetje het gehele plaatje van Vietnam.
We laten gauw weer wat van ons horen ( geen klaagverhalen, maar leuke belevenissen)
Tot dan!
Liefs Vin en Fre.
20 Maart 2006 - 03:37
Michel:
Hmmm, dat soort verhalen herken ik van Cambodia... Maak je borst maar vast nat! Geloof geen mensen die goed engels spreken (luxe tour bussen vanaf Phnom Penh bestaan niet.., etc.) en geniet van de goede dingen die het te bieden heeft!
Veel plezier :) -
20 Maart 2006 - 08:23
Harry En Jeannette:
Ha lieve twee!
Nogmaals gefeliciteerd Frederique met je verjaardag! 21 worden in Saigon, heel bijzonder toch? Jammer van al jullie frustraties,echt jammer. Hopelijk is jullie ervaring in Cambodja beter alhoewel als ik Michel zijn reactie lees is het twijfelachtig. Maar een gewaarschuwd mens....?
Fijn dat jullie ongelukken bespaard zijn gebleven op deze reis, een leger beschermengeltjes boven jullie bus gevlogen! We wensen jullie een goede tijd in Cambodja, er schijnen hele indrukwekkende plekken te te zijn uit de tijd van Pol Pot... Tot een volgend reisverslag, we zijn benieuwd! Liefs van ons -
20 Maart 2006 - 08:47
Margriet:
Lieve pechvogels,
Wat een ellende allemaal zeg, krijg bijna medelijden dat jullie zo'n reis moeten maken! of was het vrijwillig?? Er komen vast weer betere tijden, zie er de lol maar van in! Geniet maar van het mooie weer, hier is het nog steeds KOUD!!!
Ik hoop dat het bootje stevig genoeg is gebouwd on jullie veilig naar Cambodja te brengen.We kijken weer uit naar de volgende avonturen! Wens jullie een behouden vaart en alvast veel plezier in Cambodja!! Hebben jullie smetvrees ontwikkeld daar dat je zovaak gaat douchen of is het puur verveling??
heel veel liefs van mama. -
20 Maart 2006 - 09:16
Maria:
Wat jammer dat je vietnam zo ervaart wij heben dit totaal niet ervaren op deze manier Ik denk wel en dat zei onze tourgide ook dat het scheelt welk reisbureau je hebt.Bij ons verliep alles vlekkeloos
gr maria -
20 Maart 2006 - 10:50
Yvette:
Ha die lieve broer en schoonzus
freek allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag, hopelijk heb je ons smsje gehad, bellen is niet gelukt wel geprobeerd maar niet gelukt en je email deed het niet of is die in orde
hier ook de nodige problemen met onze internetprovider dus vandaar dat het even stil was aan ons front heerlijk die temperaturen bij jullie, hier mag het wel komen inmiddels
verder alles goed, erg druk thuis alles op de kop ivm badkamer en wc en gezinsuitbreiding, en op school bij allebei ook erg druk maar we genieten volop van levi die kletst en ontdekt volop van alles.
mijn buik groeit prima en alles gaat goed gelukkig.
jullie heel veel plezier samen en tot gauw hopelijk
liefs van ons allemaal -
20 Maart 2006 - 11:24
Paula:
Fre gefeliciteerd!! goeie reis verder..en heeeeel veel succes daar! -
20 Maart 2006 - 16:32
Nanny:
Ha beste globetrotters
Fantastische verhalen, ontberingen, ellende, grote gevaren. En gelukkig alles goed doorstaan. Een ervaring die je niet had willen missen, neem ik toch maar aan! Of groeit het verlangen naar werkritme, nukkige collega's, mopperige patienten nu al?? Wens jullie een heel plezierige reis toe verder, geniet ervan, (ik zou graag met jullie ruilen!!)Heel veel liefs, Nanny -
21 Maart 2006 - 16:16
Ank:
Beter laat dan nooit: Heel hartelijk gefeliciteerd Freek!!! Ik ben net terug uit het zonnige zuiden (Limburg) en lees met veel plezier jullie laatste nieuws. Voor de zekerheid: je weet toch dat veel Aziaten geen nee kunnen / mogen / durven zeggen? Dus zullen ze vaak ja zeggen en nee doen. Erg frustrerend maar niet per se gemeen bedoeld. Maar er zullen natuurlijk ook de nodige hufters rondlopen die toeristen graag een poot uitdraaien. Sterkte daarmee. Verzoekje: kunnen jullie ook nog een heel lief verhaaltje schrijven over gastvrije, hulpvaardige mensen, etc? (een beetje liegen mag) Ik wil namelijk aan een aantal mensen de structuur van deze geweldige website laten zien als voorbeeld hoe zoiets in elkaar zit. Maar het laatste bericht leek me daar niet zo geschikt voor... Laat je niet kisten!
Ank