Panda's en luxe vervoer.
Door: Vin en Fre
18 Februari 2006 | China, Chengdu
Even een kort berichtje uit Chengdu (anders blijft deze locatie op de landkaart niet staan)
We houden het kort omdat we over 3 uurtjes op het vliegveld van Chengdu worden verwacht voor onze eerste keer vliegen deze reis. Het low-budget reizen proberen we echt nog steeds ,maar het is momenteel Spring Holiday in China en echt een gekkenhuis op de stations. We hebben geprobeerd een treinkaartje te kopen maar de rij voor het loket zou ons minstens 8 uur wachten gekost hebben. Het hele plein voor het station zag werkelijk zwart van de mensen (duizenden!!)
Dus dat ging voor ons niet werken, een andere oplossing zou zijn om net als vele anderen in het hostel te wachten tot de Spring Holiday over is ,maar dat leek ons wat zonde van onze kostbare tijd.(30 dagen visum). Ook zouden we eventueel met de bus kunnen maar door eerdere slechte ervaringen met busreizen (zie berichtje Beijing!) hebben we voor het vliegtuig gekozen.
We vliegen naar Kunming en als alles goed gaat zijn we daar binnen een uurtje.
Hier in Chengdu zijn we naar een Panda reservaat geweest en dat was erg leuk! Met name Frederique was hier erg enthousiast over, en ik moet toegeven ik vond ze ook wel schattig. We hebben zo'n 15 Panda's gezien, niet echt in het wild maar in ruime afgezette gebieden (een beetje alla de apenheul)
Verder zijn we naar een Chineze Opera geweest en ook dat was erg geslaagd. Er werden allerlei traditionele Chineze kunsten uitgevoerd zoals vuurspugen, maskerspel, schaduwspel, poppendans,jongleren etc.
Erg leuk, de foto's daarvan zullen we de volgende keer erbij zetten net als die van de Panda's.
Tot dan,
Liefs Vin en Fre
En daar zijn we dan....in Kunming. Nu hebben we wat meer tijd om jullie van onze belevenissen en ervaringen te vertellen!
Onze vlucht is goed verlopen, op wat turbulentie en een kwartiertje vertraging na zijn we na een uurtje vliegen in Kunming aangekomen. Op het vliegveld hebben we een taxi genomen en zijn we netjes voor de deur van ons hostel hier gedropt.
In Kunming hopen wij een visa voor Vietnam te kunnen veroveren. Maar dit moet een niet al te groot probleem zijn denken we. We gaan het morgen uitzoeken. Als dit gelukt is gaan we vanuit Kunming naar Lijang.
Dit is een klein dorpje 9 uur met de bus van Kunming vandaan. Dit dorpje moet nog veel van de authentieke Chineze cultuur hebben en een prachtige natuur met bergen, meren en watervallen. Het plan is om daar een paar dagen te gaan wandelen. Er is daar een erg mooie wandeling (zo hoorden wij) die een stuk natuurlijker is dan de beklimming van de Tai Shan die wij gedaan hebben. Dit zal dus betekenen dat we niet tussen de honderden Chinezen naar boven zullen lopen maar gewoon zonder een ziel tegen te komen een aantal dagen kunnen genieten van het land! En we kijken hier erg naar uit. Want ja Harry...het is een gekkenhuis in China. In Beijing merkte we het nog niet zo. Ik denk dat dit komt doordat Beijing berekend is op zijn aantal inwoners terwijl de rest van de steden hun stijgende aantal inwoners gewoon niet aankan. Op de straten is het op veel plekken enorm druk maar dit is nog niets in vergelijking met stations. Echt, ik kan jullie niet uitleggen hoeveel mensen er waren op het station in Chengdu waar Vincent het hierboven over had. Je kon er gewoon niet doorheen lopen. Een beetje zoals koninginnendag in Nederland denk ik alleen dan nog een beetje erger. Rijen echt elle lang, en de mensen zelf lijken er gewoon het geduld voor te hebben (niet dat ze veel andere keus hebben) in treinen verkopen ze vaak teveel tickets zodat er mensen zij aan zij staan voor een rit van 36 uur of je wel een bed hebt maar niet meer naar de w.c. kan komen door de drukte. Benauwd het me...ja, ik wordt er absoluut niet paniekering van of zo, maar ik vind het niet prettig om constant in de drukte te lopen, staan ,zitten.
Nou werkt het ook niet mee dat Vincent en ik tot nu toe nog niet dol zijn op de Chinezen. Ten eerste hebben we het dan over hun manieren, het spugen, roggelen etc.. Maar dit is gewoon het verschil van normen en waarden en hier kan ik ze natuurlijk niet op beoordelen maar ik krijg en geen prettig gevoel van. Hier komt bij dat ze enorm nieuwsgierig zijn. Iets wat ik i.p. geen vervelende eigenschap vind maar het ligt aan de mate waarin ze dat zijn. Bijna iedereen staart je aan en dit is prima, VOOR EVEN!Ze spelen het klaar om je minuten lang aan te staren. Even vriendelijk lachen of iets zeggen van onze kant heeft absoluut geen zin. Ze staren ononderboken door en als je iets onderneemt, van een boterham eten tot een spelletje kaarten dan komen ze nog dichterbij zitten met nog meer mensen. Echt op nog geen meter afstand. Als je dan 16 uur in een trein moet zitten die naar Nederlandse maatstaven erg vol zit waardoor je al weinig vrijheid hebt en je wordt ook nog eens de gehele tijd aangestaard dan kan dit redelijk snel op de zenuwen gaan werken!
Nu moet ik bij dit verhaal heel duidelijk melden dat we nog geen langdurig persoonlijk contact hebben gehad met Chinezen en dat ik dus niet kan oordelen over of ik ze aardig vind of niet.
Vliegen naar Kunming.. ja dat was wel erg decadent, tenminste dat dacht ik tot vanochtend. We wilde beide eigenlijk niet met de bus omdat ze hier rijden als gekken en we ons in een bus (vooral voor een rit van 12 uur)dus niet veilig voelen. Gister dacht ik nog, nou kom Freek, misschien moet je je er overheen zetten en gewoon accepteren dat het verkeer hier anders gaat. Anders kan je vanaf nu wel blijven vliegen. Maar deze gedachten is deze ochtend snel over gewaaid. Dit kwam door de chauffeuze van onze shuttelbus naar het vliegveld. Ik vond al de gehele rit dat ze onrustig reed en toen ik aan het einde van de rit zicht kreeg op haar achteruitkijk spiegel wist ik waarom. Ongeveer iedere 30 sec. viel ze in slaap en als de bus dan begon te slingeren werd ze wakker en zo ging dit de hele rit. Eenmaal veilig aangekomen (gelukkig) was ik zo boos. Helemaal toen ze aan het einde van de rit, toen iedereen uit stapte met haar hoofd op het stuur lag te slapen en ik dus wist dat ik het goed gezien had. Ze heeft een bus vol met passagiers waarvoor ze verantwoordelijk is en dan zit ze gewoon te knikkebollen!! Ongelofelijk!!
Dus er kan nog wel eens vaker gevlogen worden :-) !
We hopen jullie snel verhalen te kunnen vertellen over prachtige natuur en cultuur!
Veel liefs Vin en Fre
18 Februari 2006 - 09:51
Jeannette En Harry:
dag Vin en Fer.
een goede vlucht en ik ben erg benieuwd naar de fotos van de panda's. Wat ik mij afvroeg is het overal zo druk en vol? en benauwd jullie dat niet.
Tot mails en een geod vervolg van jullie reis. -
18 Februari 2006 - 22:27
Paula:
Hoi Hoi,
Wat gaaf zeg die panda;s!! mooie foto;s..jullie doen ook alles wat maar kan he! super zeg
goeie reis
liefs paula -
19 Februari 2006 - 14:55
Charlotte:
Hallo Lieverds,
Wat een busreis zeg, ik zou me ook best wel ongelukkig hebben gevoeld in die bus...wie weet was ik wel uitgestapt. Dan is vliegen inderdaad een goede optie! Veiliger in ieder geval (hoewel, heb je in de cockpit gekeken...bij die zgn turbulentie....? ;-)). Mooie foto's van die Panda's, beetje donker maar ik ben beniewd naar de originelen! Verder alles goed met jullie?
Dikke knuffel van mij! -
19 Februari 2006 - 16:42
Margriet:
lieve avonturiers,
Jullie hebben dus wederom geluk gehad dat er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd met de bus.Voor hetzelfde geld lag deze bus ook weer op zijn kant!
De foto's van de panda's zijn erg schattig.Ik wens jullie veel wandelgenot en kijk uit naar de volgende avonturen.Zorg goed voor elkaar!!!
Liefs mama -
19 Februari 2006 - 16:54
Nanny:
Als ik jullie verhaal lees dus geen overbodige maatregel van dat 1-kind gezin? Of is de rem er inmiddels weer af? Bij Fre's verhaal over die starende Chinezen moest ik erg denken aan het verhaal dat een aio Chinees mij vertelde: bij de Chinese cultuur hoorde schijnbaar dat ze mensen indelen in allerlei types. De kunst is om zonder iets van jezelf te laten zien de ander proberen in te schatten en ahw in te delen en te manipuleren. Deze China-deskundige vond dat een angstaanjagende eigenschap van deze cultuur! Het teveel laten zien van dat wat in je omgaat wordt beschouwd als "dom"! Maakt je kwetsbaar. Vond het eerst een vreemd verhaal, maar past het in jullie plaatje? Ben dan ook heel benieuwd naar jullie contacten met Chinezen op het platteland! Veel plezier, en als ze teveel staren staar dan maar terug! Liefs Nanny -
19 Februari 2006 - 18:35
Piet En Gerry:
Hallo Luitje`s
We hebben zojuist je bericht gelezen tof hoor om zo te reizen,dit moet je een enorme kick even in zo`n andere cultuur te verblijven.
We zijn pas net achter jullie site gekomen door je mailtje aan Mirella,groetjes uit Rhenen en succes