Een hele andere cutuur!
Door: Vin en Fre
11 Mei 2006 | Maleisië, Kuala Lumpur
Inmiddels zitten wij in Maleisie en ook al hebben we veel mensen ontmoet die zeiden dat er weinig cultuur verschil is tussen Thailand en Maleisie en dat je weinig van van het islamitische geloof merkt, wij zijn het hier niet mee eens.
Na 4 dagen op Ko Samui (Thailand) te hebben vertoeft waren wij weer helemaal fris en fruitig en weer in staat door te reizen. Met de boot, bus, trein en 4 uur vertraging zijn wij uiteindelijk gistermiddag in Butterworth (Maleisie) aangekomen. Omdat Butterworth bekend staat als een vieze en on-charmante industrie stad hebben wij vanaf hier de boot genomen naar het eiland Penang. De grote stad op dit eiland is Georgetown, maar momenteel verblijven wij op het strand.
Het eiland is niet groot en de stad is makkelijk met de bus te bereiken en wat is er nou heerlijker als s'avonds lekker aan het strand zitten en toch nog steeds de mogelijkheid hebben om overdag een mooie stad te bekijken. Dus vandaar deze keuze.
Waarom vinden wij dat je zo duidelijk een verschil ziet tussen Maleisie en Thailand?
Je zou zeggen Maleisie is moderner. Gebouwen zijn mooier, nieuwer, hoger. Iedereen spreekt engels en de prijzen zijn hoger. Maar de gewoontes en cultuur zijn (begrijpelijk door de Islamitische achtergrond)hier naar ons idee conservatiever.
Kwam je in Thailand overal travestieten tegen en dan bedoel ik echt overal, dat was niets bijzonders. Hier lopen de meeste vrouwen met een hoofddoek en worden topjes etc... niet echt gewaardeerd.
In Thailand liep ik snel in mijn bikini van het strand maar mijn hutje. Hier vind ik het beleefder (en zelf ook prettiger) om een truitje met lange mouwen en een lange broek aan te doen. Gister wilde ik iemand gedag zeggen en stak dus zonder te denken mij hand uit, deze werd (om culturele redenen) niet geaccepteerd. En om 4.30 uur vanochtend werden wij wakker gemaakt door de "dienst" in de moskee. Ik vraag me af hoe goed je om je heen kijkt als je niet ziet dat er wel degelijk verschillen zijn.
Maar dat ter zijde.
Ik vind het persoonlijk erg interessant en een leuke ervaring om eens door een Islamitsch land te reizen. Je moet er wat voor over hebben want.......oooooo wat is het warm in een truitje met lange mouwen en een lange broek met 38 graden. Maar je weet dat je naar een Islamitisch land gaat en het dus beleeft zal zijn als je je aanpast.
Gister hadden we een leuke ontmoeting met een jongen op de markt hier. Deze verkocht ons eerst 100 gram cashewnoten, toen gaf hij ons wat reis advies en na een kopje thee begon hij over het geloof. Op een luchtige manier en we konden gerust vragen stelen. Hij was er duidelijk op uit om mensen te overtuigen, want er kwamen allerlei gratis foldertjes bij maar hij deed het op een leuke manier en daardoor was het interresant om met hem te praten.
Nee, de folders hebben ons zeker niet ovetuigt, maar het is altijd goed om iets van elkaar geloof af te weten.
Ook al hebben we niet veel tijd voor Maleisie i.v.m. onze vlucht naar Londen van 22 mei. Toch denk ik dat we hier een leuke tijd gaan hebben.
Maleisie heeft zoals hier boven beschreven voor ons een nieuwe cultuur, het heeft mooie steden door alle coloniale periodes in de geschiednis en nog steeds mooi weer! Kortom dit worden denk ik twee leuke laatste weken van ons Azie avontuur.
We laten het jullie t.z.t wel weer lezen.
Liefs Vin en Fre
11 Mei 2006 - 15:28
Monique:
Heel veel plezier, geniet nog even lekker en goeie vlucht alvast!!!
(zal wennen worden he, straks weer in de Westerse wereld!!!)
Dikke kus! -
11 Mei 2006 - 16:16
Margriet:
lieve Vincent en Frederique,
Leuk om te lezen dat jullie nu weer in een heel andere cultuur zijn beland! Ik kan me voorstellen dat de lichaamstemperatuur ook stijgt naar boven de 38 graden als je bij die buitentemperaturen een lange broek en trui moet dragen! Geniet nog maar even van die tropische dagen, hier is het nog steeds lekker weer maar zoals altijd maar van korte duur. Veel plezier nog samen en tot gauw!
Heel veel liefs van mama. -
11 Mei 2006 - 17:24
Alfonsine:
wat een leuke ervaringen weer, evenals de foto,s. Goed v j Freek dat je je zo aanpast aan de cultuur en op die manier ook respect toont. Ik ben trots op je. Veel liefs en plezier kanjers! Mail nog apart morgen, mama -
11 Mei 2006 - 19:51
Jeannette En Harry:
Dag Vin en Fre,
Mooi dat het jullie zo goed gaat en fijn dat je ook kunt genieten van andere culturen zonder van je geloof af te vallen, Bedankt ook voor de apartgemailde foto's erg leuk. Wens jullie namens J en ondergetekende een goede afsluiting toe in Azie.
Tot horens of mails -
13 Mei 2006 - 12:31
Nanny:
Die foto van de zonsondergang is er een voor in een lijst zeg! Al of niet in de Chesterfield-room, dat wordt zeker punt van discussie? Grappig dat je door een grensovergang meteen een heel andere sfeer ervaart. Veel plezier nog daar tijdens jullie laatste tropendagen. Al vliegkriebels??? Hartelijke groeten, Nanny