In de poolcirkel! - Reisverslag uit Moermansk, Rusland van vinenfre - WaarBenJij.nu In de poolcirkel! - Reisverslag uit Moermansk, Rusland van vinenfre - WaarBenJij.nu

In de poolcirkel!

Door: Vin en Fre

Blijf op de hoogte en volg

13 December 2005 | Rusland, Moermansk

Hallo allemaal!

Momenteel zitten wij in Murmansk. Dit is de grootste stad in de poolcirkel en dan zou je denken dat hiet wel wat te beleven viel.....nou....nee. Ons grootste doel hier was om een tocht te regelen met poolhonden of, mocht dit niet lukken een trektocht op een sneeuwscooter. Wat blijkt...vallen we net tussen de seizoenen in en die activiteiten beginnen zaterdag pas. Als vervanging zijn wij vandaar tussen de langlaufers door een stuk gaan wandelen. Wel leuk zo in de diepe sneeuw maar jammer dat het uitzicht dat wij hadden Murmansk was en dat dit vanaf boven gezien en ernorm lelijke betonnen stad blijkt te zijn:-(. Morgen gaan wij nog naar een groot meer waar Murmansk aan ligt. Dit schijnt een mooie plek te zijn waar een bijzonder monument aan ligt van een "enorme soldaat". Donderdag willen we weer verder met de trein. We gaan dan meer naar het oosten naar een klein stadje waarna wij weer af zullen dalen naar Moskou om helemaal naar het oosten van Rusland te kunnen.
Nu zou het na het lezen van dit bovenstaande verslag kunnen lijken alsof wij ons helemaal niet vermaken maar dit is zeker niet het geval. We genieten allebij van het reizen en het zien van zoveel nieuwe dingen.

Het reizen met de trein vinden we wel een goede uitvinding. Ondanks dat het langer duurt dan vliegen en dat je minder buiten bent als op de fiets vinden wij het een goede manier van grote afstanden afleggen.
Je kan veel zien, je kan gewoon slapen en omdat wij altijd derde klas reizen en dus niet in een coupe zitten ontmoet je veel mensen. Tot nu toe heeft dat nog niet echt tot diepe gespreken geleid, dit vooral door de taal barriere. Maar vaak is het leuk te merken hoeveel je elkaar duidelijk kan maken zonder elkaars taal te spreken. En het is altijd maar afwachten wie je buurman of vrouw word. We hebben al een oudere spraak grage vrouw tot een jonge dronken jongen gehad die ons midden in de nacht wekte met een enorme kabaal. Hij was uit zijn hoogslaper gevallen!
Ook buiten het trein reizen hebben we nog niet echt kunnen praten met lokale bewoners. Soms jammer omdat veel mensen altijd zeggen dat je dan pas echt de cultuur van een land leert kennen. Maar het is nou eenmaal heel moeilijk om in contact te komen met mensen als je hun taal niet spreekt. Bovendien zijn wij nu alleen nog maar in grote tot redelijk grote steden geweest en kan het natuurlijk nog veranderen als je in landerlijker gebied komt.

De temperatuuren zijn nog niet heel erg extreem geweest. We schommelen zo rond de min 10. Maar onze huisbazin in Moskou heeft ons al gewaarschuwd voor de kou in het oosten dus we wachten rustig af.

Hier in Murmansk zie je wel dat hoe noordelijker je komt hoe korter de dagen worden. Het wordt hier om ongeveer 11.30 uur een beetje dag. Al kan je het niet echt dag noemen want het blijft de gehele dag wat schemerig. En de gehele dag daar bedoel ik dan ongeveer tot 14.00 uur mee want dan verdwijnt deze zogenaamde zon weer en begint de duisternis alweer te vallen!

Voor iedereen die het nog niet wist; wij hebben ons visum voor Mongolie in het paspoort zitten. Omdat je dit visum niet op een aangevraagde datum in kan laten gaan maar deze vanaf uitgifte drie maanden geldig is zullen wij niet zoals in het eerder gegeven reisschema rond 13 feb. Mongolie in gaan maar al op 1 feb.

Heel veel liefs van ons!

ps: We vinden het heel erg leuk dat er zo veel mensen reageren op deze verslagen. Het is altijd leuk om al jullie reacties te lezen!

• 13 December 2005 - 17:44

Margriet:

Ha avonturiers!
    Fijn om zovaak jullie avonturen te kunnen lezen, we leven erg met jullie mee! Ik had graag de foto,s gezien van poolhonden of sneeuwscooter, maar wie weet wat we allemaal nog te zien krijgen?? Waar denken jullie de feestdagen door te brengen? Ben benieuwd naar jullie kerstmenu.Ik wens jullie weer een heel goeie reis verder, geniet ervan en we blijven jullie volgen!! Hier alles prima!!
    heel veel liefs van mij.

• 13 December 2005 - 19:54

Harry:

het doet goed te lezen dat jullie nog niet avonturen moe zijn. Je vriend Elcoo rijdt nu rond in het karretje van Jeannette en voor Didi hebben we mogelijk een grote sponsor kunnen strikken. Jullie zien wel je hebt heel wat te weeg gebracht met jullie acties en trek tocht. We hebben jullie moskou foto ook maar even voor oma H. afgedrukt zo waren jullie toch wat met sinterklaas bij ons. Hier alles goed en we hopen dat we nog veel mooie verhalen mogen lezen. Eeen goede reis oostwaarts en volgens mij is Murmanks de meenst noordelijke ijsvrije haven. Groeten uit Wierden van Harry en jeannette.

• 14 December 2005 - 05:58

Nanny:

Hallo Vin en Fre
    Ben heel benieuwd naar jullie avonturen in het landelijker oosten van Rusland, gisteravond was zelfs op het Nederlandse journaal een reportage over de barre kou in Rusland. WC's met decimeters ijs rond de gesprongen leiding...dat soort werk! Hier is na een sneeuwweekje de herfst gewoon weer verder gegaan. Verder draait Nederland nog gewoon door hoor! Bea still going strong met Balkenende aan haar re hand: soms verandert er maar weinig he? Succes met de verdere reis: zag dat Mongolie nog wel een eindje fietsen is; stel me voor dat het nog een hele onderneming is met niet altijd een mooie Trans-siberie express, maar ook wel gammele overvolle boemeltjes. We horen het wel! Goede reis verder, en alvast fijne Kerstdagen gewenst met elkaar en in gedachten met allen die jullie lief zijn! Hartelijke groeten

• 14 December 2005 - 15:41

Karina:

Denk je een hele leuke tocht in Murmansk te maken, aangezien je daar niet al te vaak komt... is het seizoen nog niet begonnen hihi! Volgende wereldreis beter?! Veel plezier nog verder! Liefs van mij

• 14 December 2005 - 18:27

Yvette:

ha die lieve twee
    na het sms en nog even een berichtje van ons
    jammmer van de sneeuwhonden maar wie weet komt het nog!!
    gelukkig genieten jullie samen volop
    hier is ook alles goed
    het is al weer bijna kerst gaat altijd snel voorbij zo'n jaar
    hebben jullie nog bijzondere plannen voor die dagen of niet.
    we gaan heerlijk genieten en lekker uitrusten
    hopelijk een witte kerst
    maar daar hebben jullie meer kans op denk ik
    veel liefs van ons alle vier

• 15 December 2005 - 12:13

Jeannette:

Ha lieve twee!
    Ben benieuwd hoe jullie het enorme standbeeld (31m)van de onbekende soldaat vonden.
    Ik las over dit beeld dat russische kinderen dachten dat de reus hun zou beschermen tegen het boosaardige westen. Begrijpelijk toch? Zijn jullie ook nog in het kerkje geweest dat de slachtoffers van de Kursk herdenkt? Ondertussen is het al weer donderdag en zijn jullie vast al weer op weg naar jullie volgende doel. Warm aankleden is gewenst richting oosten? Mooi dat jullie zo vlot het visum voor Mongolie hebben gekregen. Veel reisplezier maar weer en tot het volgende reisverslag!
    Liefs uit Zwolle

• 16 December 2005 - 12:16

Paula:

Hoii,
    Gaaf hoor al die verhalen van jullie! en lache foto;s met die mutsies!
    He fijne feestdagen! Hebben jullie nog vuurwerk mee..hihihi..Hoop snel weer een verslag te lezen.

Liefs Paula
    Majlen die loopt nu los!!

• 16 December 2005 - 14:39

Charlotte:

Hallo lieve globetrotters,

Top al die verhalen, wat een avontuur. Lekker jaloers wordt ik daarvan zittend aan mijn bureautje in de wereldstad die Nijverdal heet, kijkend naar de regen die mistroostig op de ramen valt. Ik kan me niet echt een voorstelling maken van hoe het daar is. Of moet ik me zo iets voorstellen als in die film 'the animal farm'? Murmansk, dan denk ik enkel aan gezonken onderzeers, en WO2 hebben jullie daar nog wat van gehoord/gezien?
    Sneeuwt het al? Of is het daar alweer te koud voor.

Hier is alles prima, bijna weekend, heerlijk!!!

Dikke knuffel,
    van een trotse zus!

• 20 September 2006 - 17:57

Falko:

dobra paşolova alnya

• 10 Februari 2007 - 14:53

Sevket Karasakal:

hellow how are you l name sevket l from in turkey istanbul russıa murmansks very gold and very nays

Wij zijn Vincent (26) en Frederique (21). We zijn beiden verpleegkundigen en en hebben eind Juli onze baan op gezegd om wat meer van de wereld te zien. Allereerst zijn we op 1 Augustus op de fiets naar Moldavie vertrokken (zie ook www.fietsenvoormoldavie.nl) en hebben daar twee maand vrijwilligers werk gedaan. Vandaar uit zijn we naar de Oekraine en Rusland vertrokken met het plan om verder te reizen door Mongolie,China en Zuid Oost Azie.22 Mei vliegen we terug naar Europa om de zomer maanden wat bij te verdienen op een camping in de Dordogne.1 September willen we dan per brommer wederom naar Moldavie gaan om te kijken hoe het met het project daar gaat. Als alles meezit zijn we voor oud en nieuw weer thuis. Inmiddels zijn we weer terug in Moldavie en de brommer is een auto geworden maar verder zijn de plannen ongewijzigd.